zaterdag 16 februari 2008

Nieuwsbrief wijziging Wmo


Wijziging Wmo: versterking positie cliënt
Nieuwsbericht, 15 februari 2008

Door de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te wijzigen wordt de positie van de cliënt beter beschermd.
Dit schrijft staatssecretaris Bussemaker aan de Tweede Kamer.
Alfahulpen
Steeds meer thuiszorgaanbieders sturen alfahulpen naar cliënten, zonder dat deze weten dat zij in feite werkgever zijn van deze alfahulpen. Bussemaker wijzigt de wet zo dat wordt uitgesloten dat de zorgaanbieder de huishoudelijke hulp in natura via een alfahulp levert.

Met de voorgestelde wijzigingen gaan zorgaanbieders terug naar hun oorspronkelijke functie: het leveren van ondersteuning in natura.
Vaste hulp
De wet regelt dat de cliënt, naast voor een voorziening in natura of een persoonsgebonden budget, ook kan kiezen voor een financiële vergoeding om een huishoudelijke hulp in te huren die valt onder de Regeling dienstverlening aan huis (waar de alfahulp formeel onder valt). Dit kan bijvoorbeeld als de cliënt zijn vaste hulp wil houden. Hij moet dan wel expliciet instemmen met die keuze en goed zijn geïnformeerd door de gemeente.
Rechtspositie
In het afgelopen jaar is het aantal alfahulpen sterk gestegen. Veel thuiszorgmedewerkers zijn – al dan niet gedwongen – overgestapt naar alfahulp. Met de wetswijziging wil de staatssecretaris voorkomen dat thuiszorgmedewerkers een slechtere rechtspositie krijgen.